Baby og barn

Å bli født er en stor påkjenning for kroppen. Menneskekroppen er laget for å tåle belastningene som påføres oss når vi blir født, men noen ganger er belastningen ekstra stor, og dette føre til spenninger i muskel- og skjelettsystemet hos babyen. Spenninger i muskel- og skjelettsystemet hos spedbarn er vanligere enn hva mange tror, og dersom du mistenker at ditt barn har dette så er det lurt å gå til kiropraktor for å få barnet undersøkt. En baby med spenninger i muskler eller skjelett kan gjerne være ekstra grinete, sove dårlig og er generelt urolig.

Kiropraktisk behandling av barn er en trygg og skånsom behandlingsmåte, og når kiropraktoren behandler babyer brukes det ikke sterkere kraft enn hva du selv kan trykke deg på et lukket øye uten at det gjør vondt.  Behandlingen er også tilpasset barnets alder, så barn som er to år får en annerledes behandling enn en sekstenåring. Muskel- og skjeletthelse og holdning er spesielt viktig hos unge siden hjernen og kroppen vokser. Muskel- og skjelettlidelser hos barn og unge kan resultere i nedsatt, eller avvikende respons i det motoriske nervesystemet.

Forebygging og kiropraktorsjekk

Kiropraktisk behandling har vist seg å ha god effekt på barn. Barn utsettes daglig for belastninger i muskler og skjelett, som for eksempel når et barn faller fra et huskestativ eller snubler i sine egne ben. Kroppen tåler dette som regel godt, men kan likevel være lurt å ha en sjekk av barnets bevegelsesapparat for å se om noe må gjøres for at kroppen skal fungere optimalt. Noen velger derfor å få barnet sitt sjekket gjennom oppveksten.

Noen vanlige årsaker til at barn kommer til kiropraktor:

  • generell urolighet, kolikk og kolikkliknende symptomer
  • søvnproblemer
  • asymmetrier/”skjeve hoder”
  • favorittside/tvangside/nakkeproblemer
  • ammeproblemer/sugevansker
  • motoriske problemer
  • problemer med å løfte hodet liggende på magen, krabbe eller gangproblemer
  • forsinket utvikling
  • forebygging/øvelser og råd

Muskel- og skjelettplager hos babyer og barn

Som foreldre kan det også være vanskelig å vite med sikkerhet om barnet ditt utvikler seg som det skal. Barn utvikler seg i forskjellig takt og variasjonene om når de begynner å krabbe, sitte eller gå varierer mye. Det er likevel viktig å oppdage om barna utvikles sent motorisk eller sosialt, slik at behandling kan starte så raskt som mulig.

Det første leveåret, og spesielt de første 9 månedene, er svært viktig for utvikling av barnets motorikk. Forskning viser at sjansen er stor for at barn opplever vondt i rygg eller nakke og mye tyder på at plager relatert til muskel- og skjelettsystemet øker blant barn. De fleste opplever plagene som milde og forbigående, men noen barn trenger helsefaglig hjelp av en kiropraktor.  De vanligste grunnene til at foreldre tar kontakt med oss er at barnet har en favorittside eller asymmetrisk hodefasong, har sugeproblemer når de dier, har bananform, har kolikk, sover dårlig eller vil ikke ligge på magen/ryggen, eller er sent med å krabbe eller å gå.

  • Asymmetrier og favorittside
    Noen babyer kan ha en klar favorittside, hvor hodet er vendt mest mot en spesiell side. Når barnet har en favorittside, kan det føre til skjevheter eller asymmetrier i bevegelser og kroppsstillinger. Kiropraktisk behandling er effektivt for å behandle asymmetrier for spedbarn. På klinikken gjøres en grundig undersøkelse av kranie, muskler og ledd for å finne ut om det er spenninger i babyens kropp som kan forklare favorittsiden. Ved funn av stramme muskler og ledd behandler vi dette, i tillegg til at vi gir råd og øvelser til foreldrene. Teknikkene som vi bruker er tilpasset barnets alder, og er skånsom og trygg.
  • Bananform
    Hvis babyen din er skjev og har en liggestilling som ligner på en banan eller en C kan dette skyldes nedsatt bevegelse eller funksjon i nakke, rygg eller bekken. Dette kan gjøre vondt og føre til at det er vanskelig for babyen å spise, snu hodet, sove eller ligge på ryggen. Bananform/C-form gjør ikke alltid vondt for babyen, men bør behandles likevel
  • Vil ikke ligge flatt på magen og løfte hodet
  • Forsinket utvikling
  • Søvnproblemer
    Barn har behov for mye søvn og god søvn er viktig for hjernes utvikling. Søvn har stor betydning for barnets vekst, utvikling av motorikk, psykisk modning, sosiale evner og språkutvikling og for lite søvn kan gi dårligere konsentrasjon, dårlig humør og vanskeligheter med å kontrollere følelser som sinne og frustrasjon. Hvis barnet ditt gjentatte ganger har problemer med å sovne om kvelden eller våkner opp flere ganger i løpet av natten kan barnet ditt ha et søvnproblem, og kiropraktisk behandling kan da hjelpe. Ved kiropraktisk behandling av søvnproblemer løsner vi opp i spenninger i muskler og skjelett slik at kroppen klarer å slappe av slik at barnet får sove.
  • Luftsmerter eller reflux
    Luftsmerter i magen hos spedbarn kan komme av flere grunner. Spedbarnet kan svelge luft under amming eller flaskematingen. Stramt tungebånd eller dårlig dietak er to andre årsaker til at babyen din får luft i magen. Ved stramt tungebånd eller dårlig dietak må babyen ta i bruk muskulaturen i leppene for å klare å holde vakuumet og die, og kan da få spenninger i kjeve- og nakkemuskulatur. En kiropraktor vil kunne løsne opp i spenninger slik at babyen din enklere kan gape og die mer effektivt, slik at babyen svelger mindre luft og dermed mindre luftsmerter.
  • Forstoppelse
  • Amme- og spiseproblemer
  • Spørsmål rundt allergier og intoleranser

Favorittside og skjevt hode

Norsk helsemyndigheter anbefaler at spedbarn sover på ryggen for å forebygge krybbedød. Selv om babyen bør sove på ryggen er det viktig at babyen trener på å ligge på magen for å forebygge skjev hodefasong og favorittside. «Å ha en favorittside» innebærer at barnet ditt alltid ligger med hodet til den samme siden, og dette kan gi skjev hodefasong, og en sideforskjell i nakkemuskulaturens styrke og bevegelighet.  Babyer med en favorittside eller som ikke klarer å ligge godt på magen, er en av de vanligste grunnene til at foreldre tar med seg babyen sin til undersøkelse hos oss.

Å få babyen til å ligge på magen er viktig for å forebygge favorittside og fremme god motorisk utvikling og forberede babyen til krabbing. Hvis barnet ikke klarer å ligge på magen, har en favorittside eller et skjevt hode, så er det lurt å få nakken og ryggen til barnet undersøkt hos oss. Vi har kompetanse innen muskel- og skjeletthelse hos barn.

Kolikk og urolig spedbarn

Hvis babyen din gråter hjerteskjærende og intenst, trekker beina oppunder seg og fekter med armene mens det presser hodet bakover kan det hende at babyen din har kolikk.

Kolikk starter vanligvis når barnet er noen uker gammel og stopper vanligvis ved tre-fire måneders alder, men ikke alltid. Ingen vet sikkert hvorfor noen babyer får kolikk. Kolikk kjennetegnes av gråtetokter som varer i minst tre timer daglig, minimum tre dager i uken over en periode på minst tre uker.

Her er noen tegn på at barnet ditt kan ha kolikk:

  • Babyen begynner ofte å gråte plutselig. Gråten er høyfrekvent, og ingenting kan få babyen til å slutte å gråte
  • Gråtingen kan vare lenge selv om man prøver å trøste
  • Gråten begynner ofte på ettermiddag eller kveld
  • Babyen knyter gjerne hendene
  • Babyen blir ofte rød i ansiktet
  • Babyen trekker gjerne beina opp under seg når han/hun gråter
  • Gråten kan ofte slippe taket når babyen er utmattet eller når han/hun har fått prompet eller rapet

Kiropraktikk har blitt brukt mot kolikk i en årrekke med gode resultater. Selve behandlingen er skånsom, og kiropraktoren løser opp låsninger nedover kranie, nakke, rygg og bekken slik at muskulatur og ledd kan bevege seg optimalt. Behandlingen er ikke farlig og er ikke forbundet med ubehag eller plager for babyen.

Babyen vil ikke ligge på magen eller ryggen

Dersom babyen din ikke vil ligge på magen eller ryggen kan det hende at babyen din har låsninger i ryggen eller bekken, som gjør at det føles ubehagelig. Magetid er viktig for at babyen din skal utvikle seg motorisk, og det er viktig at babyen din tilbringer nok tid på magen for å styrke og aktivere rygg og nakkemuskulaturen. Mangel på magetid kan føre til at babyen din får en forsinket motorisk utvikling og øker sjansene for flatt bakhode.

Hvis babyen din ikke klarer eller misliker sterkt å ligge på magen kan det være lurt å ta barnet med til undersøkelse hos oss. Vi kan løse opp låsninger og spenninger i muskler og skjelett.

Spise- og ammeproblematikk og stramt tungebånd

Hvis du opplever problemer med å amme ditt nyfødte barn eller opplever at barnet har dårlig sugetak, slipper ofte brystknoppen, hvis du hører klikkelyder eller at barnet svelger mye luft kan det være tegn på at barnet ditt har et stramt tungebånd.

Hvis babyen i tillegg gulper mye etter at det har spist, eller at du som mor opplever såre brystknopper, brystbetennelser, soppinfeksjoner og for lite/for mye melk pga. feil stimulering av brystet, kan dette også skyldes et stramt tungebånd. Vi kan hjelpe til med å både vurdere og behandle stramt tungebånd om nødvendig. Vi kan også samarbeid med ammeveileder, og kan også henvise til øre-, nese-, halsspesialist/barnelege.

Kiropraktisk behandling for barnehagebarn

Barn utvikler seg raskt og det skjer store utviklinger i barnets bevegelighet, og fin,- og grovmotorikk utvikles. Skjelettet er fortsatt formbart og hvis barnet har leddlåsninger og dårlig stabiliserende muskelfunksjon kan føre til dårligere holdning og feilbelastning på ankler, korsrygg, brystrygg og nakke.

Noen vanlige årsaker til at foreldre med barnehagebarn oppsøker kiropraktor:

  • Gangeproblematikk/feilstilling i fot
  • haltende gange
  • søvnproblemer
  • hodepine
  • forsinket motorisk utvikling
  • voksesmerter

Kiropraktisk behandling for barneskolebarn

Når barna begynner på skolen endres måten de bruker kroppen på. Barna sitter stille større deler av dagen, og holdningsproblemer kan forsterkes i skolealderen. Dette kan gi stivhet i ledd og muskler. Noen barn opplever stress som følge av forventninger og press på skolen, og dette kan også påvirke muskel- og skjelettsystemet negativt. I tillegg til dette ser vi flere skader som følge av at barna sitter stille med en skjerm (som tv-spill, data, eller Ipad), samt skader etter fall på trampoline.

Noen vanlige årsaker til at foreldre med barn i barneskolealder oppsøker kiropraktor:

  • holdningsproblematikk
  • hodepine/migrene
  • belastningsskader
  • idrettsskader
  • stivhet og anspenthet i nakke/rygg

Kiropraktisk behandling for ungdom

Utfordringene som ungdommene har er mange og spenner seg fra mye stillesitting til kroppspress og et ekstremt treningspress. Når ungdommene trener mer enn kroppen tåler kan det føre til idrettsskader og muskel- og skjelettplager. På den andre siden av skalaen er stillesitting og inaktivitet minst like uheldig for kroppen.

Noen vanlige årsaker til at foreldre med barn i tenårene oppsøker kiropraktor:

  • idrettsskader
  • holdningsproblematikk
  • belastningsskader
  • idrettsskader
  • stivhet og anspenthet i nakke / rygg
  • vekstsoneskader (Scheurmanns, Sclatter’s, smerte i hæl)
  • hodepine/migrene